OFTE STILTE SPØRSMÅL
-
Kiropraktorer utreder, behandler og forebygger plager knyttet til nerve-, muskel- og skjelettsystemet. Kiropraktorer samarbeider ofte tett med andre helseprofesjoner. En stor del av jobben vår er å gi forebyggende råd og veiledning.
I 2006 fikk kiropraktorer i Norge status som primærkontakt med selvstendig behandleransvar, noe som plasserer oss på linje med leger, tannleger og psykologer. Som primærkontakt har vi mulighet til å rekvirere bildediagnostikk, henvise pasienter til spesialister og sykmeldte pasienter i opptil 12 uker.
-
Jeg foretar en grundig og helhetlig undersøkelse for å finne årsaken til plagene dine. Jeg vurderer ledd, skjelett, muskulatur, bindevev og nervesystem gjennom funksjonelle tester og ortopediske og nevrologiske undersøkelser. Vi går også gjennom din medisinske historie. Jeg er i tillegg spesialisert i diagnostisk ultralyd, som kan bidra til å bekrefte eller utelukke visse muskel- og ledddiagnoser.
Ved behov henviser jeg til røntgen, CT, MR eller andre spesialister for ytterligere vurdering.
-
Regenerativ medisin er en avansert behandlingsform som bruker kroppens egne ressurser – som blodplater, proteiner, vekstfaktorer og stamceller – for å reparere eller gjenoppbygge skadet vev. Blodplater frigjør vekstfaktorer og proteiner som stimulerer helingsprosesser, mens stamceller kan utvikle seg til ulike celletyper og bidra til å erstatte skadet vev. Sammen jobber disse komponentene for å aktivere kroppens naturlige evne til å helbrede seg selv.
Hvor mange behandlinger vil jeg trenge?
Antall behandlinger med regenerativ medisin varierer avhengig av tilstanden som behandles, typen behandling som brukes, og hvordan kroppen responderer. Her er noen generelle retningslinjer:
Tilstander med én behandling
Ortopediske skader (f.eks. PRP-injeksjon for senebetennelse eller artrose):
Ofte 1–3 behandlinger med noen ukers mellomrom.
Mange merker bedring etter én runde.Effekt kan vare i måneder eller år, men noen trenger "boostere" etter hvert.
Kroniske tilstander
Som ved autoimmune sykdommer eller nevrologiske tilstander:
Ofte kreves flere behandlinger over tid.
Behandlingen kan gjentas med måneder eller år mellom, avhengig av sykdomsutviklingen.
Kort oppsummert:
Noen ganger holder det med én behandling
Andre ganger trengs det en serie behandlinger
Behandlingsplanen skreddersys alltid til den enkelte pasienten
-
Informere om alle medisiner du tar, inkludert reseptfrie legemidler og kosttilskudd.
Opplyse om eventuelle allergier, spesielt mot medisiner eller bedøvelsesmidler.
Unngå betennelsesdempende medisiner (NSAIDs) i dagene før injeksjonen, med mindre legen sier noe annet.
Følge legens instruksjoner om mat og drikke før injeksjonen.
Være forberedt på å hvile det injiserte området etter prosedyren.
-
Du skal helst ha vært frisk 14 dager før kortison injeksjon. Det blir alltid gjort en totalvurdering på tilstand før injeksjon.
-
Helseforsikring dekker vanligvis ikke injeksjonsbejhandling. Storebrand nå Ergo Helseforsikring dekker kortisoninjeksjoner, der pasient må legge ut for utgiftene og får tilbakebetalt.
-
Hva er ultralyddiagnostikk?
Moderne ultralyddiagnostikk har revolusjonert måten vi undersøker og diagnostiserer muskel- og skjelettplager på. Som et avansert bildediagnostisk verktøy gir ultralyd mulighet til å se direkte inn i kroppens myke vev og strukturer – i sanntid.
Ultralyd gir flere fordeler i klinisk praksis:
Umiddelbar bildediagnostikk under konsultasjonen
Mulighet for dynamiske undersøkelser i bevegelse
Ingen strålebelastning
Kostnadseffektivt sammenlignet med MR og CT
Enkelt å bruke i oppfølging og evaluering av behandlingsforløp
-
Undersøkelsen starter med en klinisk vurdering som kombineres med ultralyddiagnostikk. Ultralyd gir presis informasjon om tilstanden i:
Muskler
Sener
Leddbånd
Bindevev
Slimposer
Ultralyd fungerer ved at lydbølger sendes inn i kroppen og reflekteres tilbake av ulike vevstyper. Dette gir detaljerte bilder i sanntid. Metoden er helt trygg og uten bivirkninger.